Skip to content

15 anys analitzant la competitivitat de les comarques catalanes

competitividad territorial

Enguany presentem la 15a edició de l’Índex de Competitivitat de les comarques catalanes elaborat per Activa Prospect per a la Federació d’Empresaris del Gran Penedès (FEGP).

L’informe consolida la seva trajectòria d’una dècada i mitja, sent de les primeres iniciatives en analitzar la competitivitat des de la perspectiva territorial, i el primer treball en introduir el desenvolupament sostenible en el model.

A partir de 50 indicadors diferents, l’Índex de Competitivitat permet aproximar-se a les capacitats de les economies comarcals d’estar presents amb bons resultats en els mercats exteriors. És a dir, les condicions que presenten les comarques per  a  competir  en  una  economia  globalitzada  i  basada  en  serveis intensius en coneixement i en indústria d’alta tecnologia i que generen economies externes a les empreses que s’hi localitzen.

Resultats 2019

En aquesta darrera edició, l’informe posa en evidència el bon comportament de les comarques metropolitanes i de les que són capital de demarcació, arrel del desenvolupament d’una xarxa d’infraestructures que permeten l’accés a mercats, així com per l’existència d’una alta qualificació dels recursos humans i de serveis de suport a la millora competitiva de les empreses que faciliten l’adopció d’innovacions i la producció de béns i serveis d’alt valor afegit.

A més, el balanç 2008-2018 mostra com les comarques que presenten més guanys de competitivitat són les més exposades als mercats globals, guanys que es traslladen principalment a la resta de comarques veïnes. Per contra, aquelles que japresentaven menors externalitats l’any 2008, són les que han mostrat avenços més minsos en la seva competitivitat. Amb tot, s’observen algunes excepcions on aquest patró no s’ha seguit i entre les més competitives trobem el Baix Llobregat que ha registrat menors increments de competitivitat, i comarques com el Priorat, la Cerdanya, Baix Empordà i Pla d’Urgell amb guanys significatius.

El treball rep el suport de CaixaBank i Diputació de Barcelona, a través de NODE Garraf.

Podeu trobar tots els informes aquí

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top